Тиквички, пържени


тиквичкиЛято е, топло е, на човек му се прияжда нещо леко. Нормално. Зеленчуците освен, че поевтиняват, започват да имат и вкус, който е различен от този на престояло велпапе или друг вид картон. Особено тиквичките, които наедряват и за разлика от тези, които се купуват зимно време, са си направо дебелички и сочни. И на всичкото отгоре само три тиквички са в състояние да изхранят едно четиричленно семейство за вечеря :)Малко по-различен е начинът, по който аз ги приготвям, защото обичам сочният им вкус да е скрит под хрупкава панировка и като ги хапваш да са нещо като китайски късметчета – твърдо отвън и изненада отвътре.

Необходимите продукти са само два – тиквички и брашно. Нарежете тиквичките на еднакви кръгчета и ги посолете. Може да ги оставите леко да постоят, но не повече от десетина минути – не са патладжани и няма черна вода да излиза.

тиквичкиСмесете равни части бяло и царевично брашно и със студена вода направете гъста каша. Колкото по-гъста е кашата, толкова по-дебела ще стане панировката, така че внимавайте – ако е по-гъсто от боза, ще е прекалено дебела и ще поеме доста мазнина при пърженето. Затова пробвайте с едно колелце тиквичка и ако е необходимо – разредете с още вода.

тиквички - панировкаПържете на маслена баня докато станат златисти, може последните смени в тигана да станат по-тъмни, ако олиото прегори. Но това не е голяма беда. Отцедете върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина и сервирайте.

Моят начин е само с кисело мляко и чесън, просто копърът няма място в кухнята ми. Но ако ги обичате с копър – добре дошли :) Стават хубави и само с винегрет от чесън-зехтин-оцет, стават за основно, за гарнитура, за предястие …

тиквичкиВремето за приготвяне е 15 минути и отделно пърженето, което зависи от количеството, което сте нарязали. Най-добре ползвайте голям тиган, но не препоръчвам фритюрник (по необясними причини и този уред няма място в моята кухня). Наздраве!


1 thought on “Тиквички, пържени

Вашият коментар