Топла есенна салата


есенна салатаИмам навика да отгатвам рецептите на ресторанти и места, които посещавам и после да се опитвам да ги правя вкъщи. Така съм „откраднал“ например београдските картофи от Бургас. Има и още „кражбички“, тази есенна салата е една от тях, първоизточникът е ресторант-пицария „Зорница“ в Бургас.

Всичко, което ви е необходимо са грах, моркови и гъби. В компанията на малко зехтин, сол и черен пипер, бяло вино.

есенна салата - продуктитеНарежете гъбите и морковите на тънко и запържете в зехтина първо морковите в дълбок тиган, касерола или направо тенджера. Като променят леко цвета си и започнат да омекват, добавете гъбите. Винаги много ми е харесвала миризмата на гъбките, които поемат жълтият цвят от зехтина и започват да се запържват.

топла салатаКато започнат да омекват и гъбите, подправете със сол и черен пипер на вкус и залейте с една винена чаша бяло вино (75 милилитра). Добавете и замразен грах. Ако нямате замразен, може да ползвате и консервиран, но го сложете чак накрая, само да се затопли, защото той няма нужда от готвене.

Оставете на котлона да къкри, докато изври течността. Прехвърлете в чиния и сервирайте топла-топла. Не се притеснявайте, ако остане – може да издържи в хладилника поне седмица и пак е вкусна, нищо че ще е студена.

топла есенна салатаНаздраве! Времето за приготвяне е 20 минути максимум и още десетина минути за подтоговка – миене и рязане.


Вашият коментар