Чиабата (чабата)


ciabatta-thumbОще в началото трябва да кажа – макар да се използва мая, направата на чиабата отнема цял един ден. Такава е оригиналната технология, която изисква първо да се направи бига (прото-тесто), което да престои един ден и после се заемате със самата чиабата. Вероятно причината е, че в родината на чиабатата пшеницата е бедна на глутен и има нужда от повече време, за да втаса.

Но пък резултатът е впечатляващ, наистина. Мека и шуплеста вътрешност, твърда и хрупкава коричка, силен аромат и вкус на зехтин. Ако имате свободно време и ви се занимава – давайте смело нататък.

Необходимите продукти за бига:

 1. Половин кубче прясна мая или едно пакетче суха
 2. 200 милилитра топла вода
 3. 250 грама брашно

чиабатаСмесвате всичко в купа, разбърквате добре и оставяте на хладно място за около осем часа. Така приготвена, бига-та може да се ползва и след три дни, но трябва да я приберете в хладилника, като я завиете с фолио отгоре. Забележете на снимката, че сместа е до марката за 400 милилитра, на следващата след престоя е напълнила цялата купа.

Необходимите продукти за чиабата:

 1. едно пакетче суха мая
 2. 15 грама сол (една супена лъжица)
 3. 300 милилитра топла вода
 4. 80 милилитра прясно мляко, топло
 5. една супена лъжица зехтин
 6. 500 грама брашно
 7. купата с бига-та

чиабатаАз използвах смес от брашно от твърда пшеница (тип 00) и нормално брашно (тип 500).

В голяма купа сипете брашното, смесете водата с млякото, зехтина, солта и маята и разбъркайте добре. Сипете течността при брашното, добавете и бига-та, която вече трябва да е поне утроила обема си и да издава леко кисел аромат като си доближите носа до нея. Не се притеснявайте, това е нормалната миризма от престоялото тесто с мая.

Замесете меко тесто от всички съставки, най-добре ползвайте дървена лъжица или шпатула, защото е много лепкаво. Завийте с фолио и оставете на топло за час да удвои обема си.

Сега следва трудната част, но не е невъзможно. Трябва да премесите това меко и лепкаво тесто, за да спадне и после да оформите и самите хлебчета. Сложете купата с бухналото тесто пред себе си и си представете, че е нещо много, ама наистина много горещо. С бързи движения бъркайте в периферията на купата и „завивайте“ към центъра. Така няма да полепне по ръцете, поне не много.

Извадете тестото върху обилно набрашнена повърхност и с много добре напудрени ръце му придайте форма на голям салам като „завивате“ от периферията към центъра. След това разрежете на четири парчета, които да са горе-долу еднакви и им придайте отново форма на продълговато хлебче. Бързо пренесете върху хартия за печене, като оставите място помежду им.

чиабатаДо това време трябва да сте загрели много добре фурната – на 250 градуса. За да изпечете чиабатите ще ви трябват две плитки тави, като едната сложите в долната част на фурната, а втората сложите по средата, но обърната с дъното нагоре. Загрейте фурната с двете тави вътре.

След като фурната е достигнала градусите, отворете вратата и издърпайте горната тава навън. Сложете върху нея чиабатите както са върху хартията, върнете тавата във фурната и затворете вратата. Напълнете кана или подходящ съд с гореща вода, отворете фурната и излейте водата в долната тава, като бързо затворите отново вратата. Целта е да се образува постоянно пара във фурната и чиабатите да се пекат в нещо като много гореща и влажна сауна.

чиабатаПечете не повече от 20 минути, като на 10-тата минута може да отворите и ги обърнете веднъж, за да се образува коричка навсякъде. Резултатът наистина ще е мека и шуплеста вътрешност, скрита под твърда и хрупкава коричка!

чиабатаНаздраве! Времето за приготвяне е малко, няма да отнеме повече от 30 минути, но втасването е поне 9 часа, печенето е 20 минути.

 


6 thoughts on “Чиабата (чабата)

 1. Yordanka Dobreva

  Нещо си на вълна хляб, но пък е много вкусен!
  Обичам чиабата с тези големи шупли и хрупкава коричка и ще опитам и твоя вариант!

  1. Дарин Стойков

   Да, общо две пакетчета суха мая и това се прави заради използването на брашно от твърда пшеница. Ако искате – пробвайте с по-малко мая, но не гарантирам резултата :)

 2. Rossitsa Koleva

  рецептата е много добра и добре обяснена, но според мен трябва да има още един час втасване след оформянето на хлебчетата. Аз я направих така. Получи се много вкусен хляб.

  1. Fkusno

   Ако сте следвала стъпките на рецептата, не е необходимо да втасва отново след оформянето на хлебчетата. Ако кухнята е топла, тестото реално ще втасва пред очите ви докато оформяте отделните парчета. Пробвайте и така :)
   Благодарности че сте се доверила на рецептите на Fkusno

Вашият коментар