Чийзкейк мъфини


чийзкейк мъфиниЕдна от „класическите“ ми рецепти е за чийзкейк (cheesecake) който за да бъде хубав и наистина в „стил Ню Йорк“ се прави с богата плънка, пече се и се залива отгоре. Не съм привърженик на сурогатните производни тип „чийзкейк без печене“, „бърз крем без варене“ и други подобни. Изпитаните и добре измислени рецепти трябва да се уважават и дори вариациите им трябва да се правят с достатъчно уважение към оригинала. Дори и когато става дума за миниатюризираща версия като тези ужасно сполучливи чийзкейк-мъфини, които един ден пробвах за забавление, а те се оказаха чудни.

Необходимите продукти са абсолютно същите, както във вече публикуваната рецепта за класически чийзкейк. Единствената разлика е, че ще ви трябват и около 20 хартиени кошнички за мъфини, различни видове сладка и конфитюри за пълнежи и малко какао, ако ще правите и мраморна версия.

Реално тази рецепта е идеална за изчистване на изостанали бурканчета сладко с по мъничко продукт вътре, които ви се е досвидяло да изхвърлите :) В тази версия съм ползвал шипков мармалад, сладко от боровинки, сладко от настъргани дюли, мед и какао.

чийзкейк мъфиниСипете по една лъжица от сместа за блата (без да го печете предварително във фурната) и заравнете отгоре като притиснете към дъното. Най-лесно заравняването става с малка чаша или дъното на солница :)

Сипете по една пълна супена лъжица от сместа за чийзкейк във всяка кошничка, сложете по една лъжичка от някое сладко, после допълнете догоре кошничката със сместа.

Печете на силна фурна (220 градуса с обдухване) за 10 минути, след това намалете градусите на 135 и печете още десет минути. Изключете фурната и оставете вътре, без да отваряте вратата. Извадете ги след около още десетина минути.

чийзкейк мъфиниМоже да гарнирате отгоре с крем, глазура, да поръсите с пудра захар, фантазирайте. Ако са еднакви на вид, ще има приятни изненади на кого какъв пълнеж се е паднал :)

Наздраве! Времето за подготовка е 30-тина минути, печенето отнема още 20 минути.


2 thoughts on “Чийзкейк мъфини

Вашият коментар