Шоколад


Едноименният филм е невероятен. По прекрасен начин ни показва колко много емоция има в това какаово вълшебство и колко много можем да разкрием за себе си само по избора на вид, пълнеж и вкус.

Като продукт е толкова често използван в кулинарията и е толкова универсален, че можете да го видите дори в основно ястие (например с хубаво телешко). Помните сигурно емблематичната реклама за българския шоколад от Своге, който беше опитван от швейцарски експерт :) За щастие вече имаме доста повече възможности за избор на шоколад – грамажи, вкусове, пълнежи, бисквитки, дори с лют пипер (който между другото е един от любимите ми).

Но в допълнение колкото повече възможности за избор имаме, толкова повече възможности има да сбъркаме. Вероятно защото не сме свикнали (или поне мнозинството от нас) да четем етикетите със съдържанието. Затова аз реших да проходя етикетите на видове и марки и да препоръчам нещо от собственият си опит. В допълнение ще споделя, че от 2000-та година има и Европейска регулация за това кое може да се нарича „шоколад“ и кое е просто нещо сладко с неясни съставки и произход.

Накратко, за да не четете дългия текст от горния линк – минималното съдържание на какао (масло и прах) трябва да е 35%. Точно и ясно – това е условието, за да може производителят да има правото да напише на опаковката „шоколад“. Ако е така нареченият „млечен шоколад“, то процентите трябва да са минимум 25 и това е за сухото какаово вещество, тоест какао на прах.

И отново накратко – съгласно горните изисквания, Своге не произвежда шоколад. Кратко и ясно – не си купувайте „фин млечен“ или други производни. Не се топи като шоколад (дори и на водна баня), няма вкус и ако разчитате на него за приготвянето на нещо – пригответе се да се провалите. Заради „шоколада“. В допълнение, шоколадите на Своге съдържат растителни мазнини, тоест най-вероятно палмово масло. На всичкото отгоре, опаковката е 90 грама.

шоколадМилка са добро решение, но някак си ми се виждат необосновано скъпи ако ще ги ползвате за приготвяне на нещо. Два лева все пак са два лева.

Изненадващо добро решение за готвене се оказва марката Clever на Била. Не се заблуждавайте от ниската цена – шоколадите са произведени от холандска компания, основана през 1828 година. Причината за цената е, че Clever е private label за Билла и не се рекламира, тоест няма маркетингов бюджет калкулиран в цената. Ако не знаете да ви кажа – има продукти, при които в крайната продажна цена има 1/3 маркетинг. Има и повече :)

В момента най-доброто предложение на пазара за мен е марката Delhaize на Пикадили. Черният шоколад е с 50% какао и няма растителни мазнини, продава се за малко над 4 лева за опаковка от 400 грама.

Наздраве! И четете етикетите :)


6 thoughts on “Шоколад

  1. Ludmila Slokoski

    и в Милка им растителни хидрогенирани! мазнини. И в ниския клас на Lindt…. За себе си съм избрала белгийски шоколад на капки, за профи употреба, няма по-добър.

  2. Pingback: Мъфини, шоколадови мъфини | Fkusno

  3. Pingback: Лимонов пай | Fkusno

  4. Vilma Pavlova

    Delhaize на Пикадили. Черният шоколад е с 50% какао е прекрасен….дано новите собственици да продължат да го предлагат…. дано….АЛИМКО също предлагат превъзходен белгийски натурален шоколад, опитайте!

Вашият коментар