Шопска салата


shopska (5)Какво толкова има в една шопска салата, че да се публикува рецепта … Същото (комай) се питах и когато пуснах рецептата за пържените кюфтета, а те са една от най-четените статии в блога. За всички времена.

С тази рецепта стартирам нова рубрика „Преоткрийте класиките“ в която ще публикувам или прекалено известни неща, но с някаква промяна или ще осъвременявам рецепти от готварската книга на дядо ми от 1964-та година.

Та, шопска салата … Надявам се знаете, че тя е изобретение на веригата Балкантурист и въобще не е традиционно българско ястие, още по-малко шопско. Съставките са ясни до болка – домати, краставици, лук, чушка, магданоз. Аз добавям и едно пакетче желатин да набъбне в чаша, много ще ми трябва.

шопска салата

шопска салата

Първата разлика е в изчистването на семките на доматите, става много лесно. Не изхвърляйте сърцевината, запазете я за времето в което ще приготвяте паста без варене например.

шопска салатаПо същия начин трябва да изчистите и сeмките на краставицата, става много лесно като я разполовите по дължина и с малка лъжичка я издълбаете.

шопска салатаПоследната манипулация е да бланширате листата на магданоза. Откъснете ги от връзката, като запазете дръжките за времето, в което ще варите бульон или ще ви трябват за овкусяване на сосове (така нареченото буке гарни). Потопете листата във вряща вода за не повече от 3 минути, после прехвърлете веднага във вода с лед, за да запази цвета си.

Сложете в блендер и сипете вътре зехтин (или олио), сол и малко черен пипер. Загрейте на водна баня набъбналия желатин докато се разтвори и сипете и него вътре. Пюрирайте до гладка равна смес.

шопска салатаОмесете всички съставки добре, приберете в хладилника докато стегне. Така приготвена „шопската салата“ ще издържи ден-два в хладилника без да загуби от свежестта си и със сигурност ще направите впечатление на гостите си. Особено ако не поръсите просто със сирене отгоре, а разбъркате сирене и заквасена сметана и оформите украса с помощта на две лъжици.

шопска салата

Наздраве! Времето за приготвяне е горе-долу същото както за обикновената шопска салата, стягането е не повече от 40 мин в хладилника.


Вашият коментар